Følg oss!

FacebookInstagram

Kommende aktiviteter

Ingen hendelser
  • Gi rasisme rødt kort

IMG 6006 2

Husam Marai kom til Norge som flyktning fra Syria i 2015. Da tiden var tøff på asylmottak, adskilt fra kone og barn, var det fotballen som hjalp han å holde hodet oppe. Nå jobber han som trener for Vålerenga Fotball sine to fotballag for unge enslige asylsøkere og voksne nyankomne flyktninger.

Truet av terrorister

Husam ble truet av terrorister i Syria fordi han jobbet som fysioterapeut for fotballandslaget for U16 og U19. Da familien hans også ble truet og han fikk besøk i hjemmet, valgte han å bytte jobb. Siden han byttet jobb, fikk han trusler fra en annen gruppe som trodde han hadde blitt en del av terroristene. Det hele endte med at han måtte flykte fra den gravide kona og hans to barn, først til Tyrkia og Italia, før han kom til Norge. Reisen var i en liten båt med 250 personer i.  

Tøff start på oppholdet i Norge

I 2015 kom Husam til Norge, og tilbrakte 11 måneder på asylmottak, noe han ser tilbake på som en tung tid.

- Jeg tenkte mye på familien min. Da jeg bodde i Syria var jeg veldig sosial, men da jeg kom på asyl lukket jeg meg helt – en kan vell si at jeg var deprimert, sier han.

Etter hvert ble Husam en del av fotballaget på asylmottaket, noe som utgjorde en stor forskjell for han på det tidspunktet.

- Å bli med på fotballaget på asylmottaket hjalp meg mer enn noe annet. Det hjalp veldig på det psykiske. Det hjalp meg også med å lære norsk og å bli kjent med andre flyktninger som hadde opplevd lignende ting som meg. Vi kunne snakke med hverandre om hvordan vi taklet vanskelighetene, forklarer han.

I 2016 fikk han godkjent søknaden om familiegjenforening, og kunne endelig møte kone og tre barn som han nå bor sammen med i Oslo.

IMG 6011

Bilde: Fra en fotballturnering på Ekeberg som flyktningfotballaget deltok på, og vant i 2017. Husam i midten i hvitt.

Startet opp flyktningfotballag

I 2016 startet Husam opp flyktningfotballaget til Vålerenga Samfunn, der han jobber som trener. Tilbudet ble fort populært og Husam var etter hvert nødt til å utvide til to lag, delt inn etter alder – ett for de yngste og ett for de som er litt eldre. Med underkant av 20 ulike nasjonaliteter, er det en mangfoldig gruppe som møter opp på trening hver uke.

Idrett integrerer

Husam er ikke i tvil om at fotballaget bidrar til å integrere spillerne i det norske samfunnet. Han forklarer at det å ha et meningsfullt fritidstilbud og noe å glede seg til er viktig for psyken. Det kjente han selv på kroppen da han begynte å spille på et fotballag på asylmottaket året før han startet opp Vålerenga Samfunn sitt.

Spillerne på lagene har mye glede av hverandre også utenfor treningene. Mesteparten av spillerne på laget har ikke familie i Norge, og kom til landet som enslige mindreårige asylsøkere.

- De hjelper hverandre med å lære norsk, søke på jobber, de går turer sammen og finner på mye sosialt. Noen har også flyttet sammen. De drar hverandre med på andre ting også, som gjør at de utvider nettverket sitt, sier Husam.

 flyktninglag3

Vålerenga Samfunn er stolte over å ha Husam som trener i stiftelsen, og takknemlig for den gode innsatsen han gjør for de to flyktningfotballagene!


Stiftelsen Vålerenga Fotball Samfunn
Tel: 23 24 78 00. PB 6064 Etterstad 0601 Oslo. Besøksadresse: Innspurten 12 A, Inngang B, 5.etg. 0663 Oslo

Vi har 176 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Kopirett © 2016-19 Vålerenga Samfunn. Alle rettigheter reservert. Webdesign © 2016-19 Web Norge.